Aj vlasy majú stres.

06.06.2004 Celý región

Žijeme v rýchlej a neosobnej dobe. Aspoň to tvrdia odborníci psychológie. Ľudia sa neustále niekam ponáhľajú – za úspechom v práci, uznaním v spoločnos...
Žijeme v rýchlej a neosobnej dobe. Aspoň to tvrdia odborníci psychológie. Ľudia sa neustále niekam ponáhľajú – za úspechom v práci, uznaním v spoločnosti, získaním čo najkomfortnejšieho zázemia.

No zároveň sa čoraz viac do seba uzatvárajú a komunikáciu s okolím obmedzujú na minimum. Nehovoriac o priamom prejavovaní pocitov. Akýchkoľvek. V ich očiach to znamená prejav slabosti a nedôstojnosti a preto hnev, zlosť, rozčarovanie či smútok skrývajú. Žijú pod neustálym psychickým tlakom, ktorý sa môže stále stupňovať. Čo je však horšie, oveľa ľahšie podliehajú stresovým situáciám, ktoré môžu niekedy viesť k vážnym duševným, ale aj zdravotným poruchám.

Stres – nepriateľ
Odhaliť príznaky stresu hneď na začiatku nie je jednoduché. Väčšinou ho zaregistrujeme, až keď je neskoro. Vtedy však vzniká riziko, že ho len veľmi ťažko zvládneme. Oveľa ľahšie je preto riešiť malé problémy hneď, ako keď sa nahromadia a prerastú cez hlavu. Stresové napätie nesmie prekročiť schopnosť človeka vyrovnať sa s ním a zákonite by sa malo striedať s pocitom uvoľnenia. Stres predstavuje neprimeranú fyzickú alebo duševnú záťaž, pocit ohrozenia, netrpezlivosť, necitlivosť, frustráciu, ktorá môže viesť k strate vnútornej rovnováhy, dokonca až k depresiám.
Ak chceme zvládnuť stres bez vážnejších následkov, mali by sme si v prvom rade uvedomiť, čo sa s nami v takejto situácii vlastne deje. Je dôležité vedieť počúvať a vnímať reakcie okolia voči nám. Sú to isté varovné signály, ktoré nás majú upozorniť na naše neprimerané správanie. Mali by sme sa naučiť vnímať aj „ reč“ nášho tela a nebrať zlý spánok, časté bolesti krku a ramien, nadmerné vypadávanie vlasov, či neustále sa vracajúce depresie ako niečo bežné. Musíme si uvedomiť, že tieto zdravotné problémy sú prvotnými signálmi začínajúceho stresu. Každý z týchto signálov, ktoré naše telo vysiela, len potvrdzuje starú pravdu – všetky telesné, mentálne, emocionálne a duchovné potreby sú navzájom prepojené a plne od seba závisia.

Ako zvládnuť stres
Stresu sa netreba obávať. Určité napätie je totiž vždy prítomné a náš organizmus by dlho nevydržal v prostredí bez istého zaťaženia. Nemožno ho nikdy absolútne vylúčiť, je potrebná snaha o rozumné ovládnutie takejto záťaže. Stresom nahromadenú energiu by sme mali spotrebovať prirodzenou cestou. Ako je to však s ľuďmi, ktorí už žijú v permanentnom ba až chronickom strese? Podľa odborníkov sú takto vystresovaní ľudia oveľa náchylnejší k chorobám. Odborníci dokázali, že viac než 60 percent chorôb má pôvod v nezvládnutých psychických problémoch. Stres a zlé životné prostredie majú veľmi nepriaznivý vplyv aj na pleť a pokožku, dokonca i na zdravie a kvalitu vlasov. Drobné cievky, ktoré by mali vlasové cibuľky vyživovať, sú pod vplyvom prežívaného stresu stiahnuté, takže sa k nim dostane málo výživných látok. Vlas nerastie, až nakoniec vypadne, ide o tzv. \"vlasový stres\".

Vlasový stres – veľká neznáma?
Príčinou vypadávania vlasov nie sú len psychické poruchy, ale aj hormonálna nerovnováha – u žien je to väčšinou stav po pôrode a obdobie klimaktéria. Vypadávanie vlasov spôsobujú aj syntetické lieky. Často sa v prípade rednutia vlasov hovorí o nedostatku vitamínov a stopových prvkov – v náročnom životnom štýle ich človek veľa spotrebuje. Nemožno zabúdať ani na dedičné dispozície. Negatívny vplyv na kvalitu vlasov majú aj úrazy spojené s nedostakom výživy a s poruchou látkovej výmeny.
Pri syntéze nových prípravkov sa čoraz viac uplatňujú poznatky o fyziologických nárokoch vlasov. Poruchy rastu a ich vzhľadu sú často sprevádzané zvýšenou sekréciou kožného mazu a lupín, ktoré možno priaznivo ovplyvniť podaním vitamínov skupiny B. Pri mnohých kožných chorobách, ako aj pri poruchách rastu vlasov sa úspešne používajú stopové prvky zinok, meď a železo, ktoré sú potrebné na regeneráciu tkanív, vrátane vlasových mieškov. Kombinácia aminokyselín, vitamínov a stopových prvkov je významným podporným momentom úpravy kvality vlasov.

Doprajme vlasom vitamíny
V prípadoch, keď to už naše vlasy nezvládli a vypadávajú, je najlepšie používať špeciálny tekutý, nezásaditý, čistiaci šampón, bez farby a iných prísad. Medzi také patrí napríklad aj Bioscalin- šampón švajčiarskych laborátórii, ktorý pozitívne pôsobí na pokožku hlavy. Nenarúša biologickú rovnováhu pokožky hlavy, a neovplyvňuje jej prirodzenú hladinu kyslosti. Spolu s vlasovou vodou a elixírom predstavuje jednu z najlepších možností, ako zabrániť vypadávaniu vlasov. Práve tento zdravotný problém, ktorý trápi mnohých ľudí aj z estetického hľadiska, bol predmetom 20-ročného vedeckého výskumu pod vedením švajčiarskych odborníkov Dr. Schreck-Purola a Prof. Dr. Setälä. Počas výskumného programu objavili detergentnú (čistiacu) látku stimulujúcu tvorbu vlasov. Kládli dôraz aj na prítomnosť aminokyselín, ktoré sú dôležitými zložkami keratínu, základného stavebného materiálu vlasu. Na dosiahnutie optimálneho výsledku je dôležité používať túto vlasovú kozmetiku dlhodobo. Len tak sa môžu dostaviť želané výsledky.
Táto vlasová kozmetika obsahuje tiež vitamíny, ktoré zlepšujú periférny krvný obeh. Pri svojich výskumoch mali na zreteli fakt, že tak ako telo, ktorému chýbajú živiny a vitamíny, aj vlasy by mali prejsť špeciálnou ozdravovacou vitamínovou kúrou. ľuďom, ktorí trpia vypadávaním vlasov, ponúkli možnosť užívania výživných tabletiek Bioscalin. Ich základ tvorí proso, ktoré sa pri vypadávaní vlasov, rastovej poruche a zhoršení vlasovej štruktúry používa už storočia. Tabletky sa starajú o zvýšenie obranných síl vlasov, ktorých zhoršenú kvalitu spôsobila nedostatočná výživa. Rýchly a konzumný životný štýl je najväčšou hrozbou pre naše zdravie. Stresom netrpí už len naša psychika, ale stáva sa nepriateľom číslo jeden aj pre našu telesnú schránku. Uvedené produkty dostať kúpiť v lekárňach.

Pripravila Jana Demková
 

Vyberte región

mark